Den som kör båt berusad löper risk att hamna på havets botten. För att påminna svenskarna om att avstå alkohol till sjöss har Carlsberg Sverige skapat en undervattensbar som sänks ned på havsbotten bland semesterfirare i Smögen.

Högsommarvärmen har dragit in över Sverige, och nu ger sig många ut för att njuta på sjön. Men med bad- och båtliv ökar också drunkningslarmen, och ofta är alkohol inblandat. För på sjön kan alkoholintag vara förenat med livsfara. Vid berusning försämras bland annat omdöme, reaktionsförmåga och koordination, vilket ökar risken för en allvarlig olycka. Enligt statistik från Transportstyrelsen har mer än varannan person som omkommer i fritidsbåtsolyckor alkohol i blodet (2011-2020).

Därför är ”Don’t drink and boat” uppmaningen till svenskarna i sommar. För att påminna om att avstå alkohol till sjöss har Carlsberg skapat en bar som symboliserar den sista rundan på havets botten. Eftersom det är där den som kör båt alkoholpåverkad riskerar att hamna.

– Som ledande bryggeri och distributör av alkoholhaltiga drycker har vi ett ansvar för hur våra drycker konsumeras. Vår ambition med undervattensbaren är att den ska bli en viktig påminnelse om att avstå alkohol till sjöss, och i stället välja ett alkoholfritt alternativ, säger Henric Byström, kommunikationschef på Carlsberg Sverige.

Undervattensbar i Smögen

Den fullstora baren mäter 3,5 meter på bredden och 2,5 meter på höjden och kommer komplett med bardisk, barstolar, neonskyltar, ölkyl och kranar. Under veckan finns tillfälle för semesterfirare på västkusten att beskåda undervattensbaren, som sänkts ned utanför sjökrogen Göstas fisk och Smögens fiskauktion. På fredag den 1 juli är baren öppen för allmänheten. Då kommer även Smögen Dyk & Upplevelse att närvara och dyka ner för en runda alkoholfri öl på havets botten.

Alkoholfri öltrend

Det har hunnit gå 16 år sedan Carlsberg Sverige inledde sin stora satsning på alkoholfri öl med lanseringen av Carlsberg Alcohol Free. Sedan dess har allt fler svenskar hakat på den alkoholfria trenden, och numera dricker vi drygt 20 miljoner liter alkoholfri öl varje år.

– För den som ändå vill njuta av en god öl på sjön finns numera ett stort utbud av smakrik alkoholfri öl. Bara hos Carlsberg Sverige har vi idag 15 olika alkoholfria öl i vår portfölj, säger Henric Byström.

Vi på Krogarna.se har ett samarbete tillsammans med Carlsberg och genom oss kan du som kund få

Vill du läsa mer eller är du redo att påbörja din utbildning?

Se våra utbildningar Fler blogginlägg

Gå med i vårt nyhetsbrev & håll dig uppdaterad!

    Jag godkänner krogarnas allmänna villkor och cookie-policy