Det stora möbelvaruhuset Ikea som från start började som ett litet postorderföretag där Ingvar Kamprad sålde allt från pennor till smycken i den småländska byn Agunnaryd, har idag etablerat sig på alla möjliga ställen världen över. I dag är Ikea så mycket mer än bara ett företag som enbart säljer möbler och inredning. Det går nu att finna allt från Swedish Food Market till en av världens största restaurangkedjor Ikea Food.

Ikea Food

Försäljning av livsmedel på Ikeas varuhus har under de senare åren blivit en stor succé och försäljningen av mat är ständigt växande. Ikea Food står i dag som ett eget affärsområde styrd av VD:n Michael La Cour. Under 2016 hade restaurangerna totalt sett cirka 650 miljoner matgäster. Av dessa 650 miljoner matgäster så spenderade de 18 miljoner kronor på restaurangerna och försäljnings intäkterna visade en ökning på hela 8 procent. På grund av det höga antalet gäster som restaurangerna har där snittstorleken per restaurang och dag är 600 gäster gör det till en av världens största restauranger. I Ikeas matsalar säljs likartade maträtter oavsett vart i världen du befinner dig men i mångt och mycket så är den också anpassad efter den lokala efterfrågan. Som så många andra restauranger vi ser jobbar med hållbarhet och minskat matsvinn så följer Ikea Food samma spår. Det är något som VD Michael La Cour sett att kunderna tycker är helt rätt väg och som man fortsatt väljer att utveckla och kommer att jobba ytterligare med i framtiden.

Pop-up, café och restaurang

Här och var dyker det upp små miniatyrer av Ikeas restauranger. Den blågula loggan syns inte bara framför varuhusen utan nu ser vi dem även mitt inne i centrum. I Norge finner vi Ikea Ätbar och i september 2016 slog portarna upp till ytterligare en pop-up restaurang belägen mitt i centrala London. Vem vet i framtiden kanske det är möjligt att avnjuta en tallrik med köttbullar på en vanlig Ikea restaurang utan att behöva ta sig till ett varuhus.

Rolig fakta om Ikea

  • Varje år säljs cirka 180 miljoner köttbullar på Ikeas restauranger runt om i världen
  • I dag trycks det fler exemplar av Ikea katalogen än vad det görs av bibeln
  • Var tionde sekund säljs ett exemplar av den populära bokhyllan ”BILLY”
  • Varje år omsätter Ikea 240 miljarder kronor vilket motsvarar ett bnp lägre än Tanzanias
  • En procent av världens totala kommersiella förbrukning av trä står Ikea själva för
  • Världens största varuhus hittas i Kungens Kurva i Stockholm. Det sägs inte bara vara en affär utan även som en turistattraktion

 

Källor: Di, Expressen
Bildkälla: mastrminda från Pixabay

Vill du läsa mer eller är du redo att påbörja din utbildning?

Se våra utbildningar Fler blogginlägg

Gå med i vårt nyhetsbrev & håll dig uppdaterad!

    Jag godkänner krogarnas allmänna villkor och cookie-policy