Cajsa Johansson är inte bara kock utan hon är en entreprenör som drivit sin egen verksamhet sedan 22 år tillbaka. Hon jobbar mycket med catering och äger och driver i dag Cajsas kök i Uppsala.

Berätta lite om dig själv?

Jag är kock. Startade mitt eget företag för 22 år sedan, Cajsas kök. Jag tycker det är lika roligt med förtagande i sig som att laga mat. Mitt företag har vuxit sakta men säkert från att ha varit 3 anställda från start så är vi i dag ett mat- och cateringföretag med ett 40-tal heltidsanställda. Jag brinner fortfarande för maten och människorna. Det är min passion helt enkelt. Uppsala det är staden där vi har vår hemmaplan men vi jobbar väldigt mycket Stockholm också. Det har under de senaste åren gått lite upp och ner i hur mycket matlagning det har blivit. När man har företag så blir det mycket annat också. Jag jobbar ständigt och jämnt med produktutvecklingen på företaget och känner mig väldigt nära kocken och maten.

Hur länge har du arbetat i branschen?

Jag har jobbat i branschen i 30 år. Redan när jag var liten så visste jag att jag ville bli kock. När jag gick i nionde klass sökte jag in till restaurangskolan och den utbildningen de hade då. På den tiden var man färdigutbildad efter bara två år. Det innebär att jag var rykande färsk när jag kom ut och började jobba direkt efter min examen och då så som 18-åring framför spisen.

Vad är ditt främsta framgångstips för att lyckas inom restaurangvärlden?

Att ha mycket driv, energi och att ha bra tålamod eftersom saker ibland tar mycket längre tid än vad man har räknat med från början. Till exempel när man hittar ett nytt koncept eller något nytt att erbjuda kunderna. Framförallt så behöver du själv tycker att det är roligt! Vi som jobbar med mat och måltidsupplevelse får ofta positiv feedback och energi tillbaka från våra gäster och det är den energin som gör att man själv får väldigt mycket glädje och arbetsglädje. Det är en viktig parameter tycker jag.

Vad anser du är branschens största utmaning?

Att hänga med i alla svängar. Våra gäster och våra kunders beteende ändras väldigt snabbt. Digitaliseringen är en stor puck. Den stora utmaningen med rekrytering av medarbetare till branschen. Jag tycker att massmedia ibland har en tendens att lyfta fram en negativ sida av branschen. Samtidigt finns det även ett enormt intresse för mat och dess positiva sidor. Då i form av fantastiska matmagasin och lifestyle magasin som lyfter fram kockar, mat och synen på branschen på ett helt annat sätt. Vi behöver se fler förebilder och att alla vi som jobbat långsiktigt i branschen gör vår röst hörd och faktiskt berättar för ungdomarna att så här härligt blev mitt liv från att ha varit en gymnasieelev som ramlat in på utbildningen och att vi idag kunnat bygga våra liv och våra företag kring maten och vårt yrkesval.

Vad inspirerar dig i arbetet?

Att se kunderna glädjas av festen/eventet som vi levererar. Det andra är att se mina medarbetare växa och utvecklas och känna att jag som ägare till företaget bidrar till en personlig utveckling för de anställda vi har och framförallt till de ungdomar som jobbar hos oss. Förutom de 40-talet anställda vi har så har vi även ett hundratal extrapersonal i form av studenter och ungdomar. Särskilt under vår, sommar och höst då vi har högsäsong på catering med konserter, bröllop och fester. Vi har ett samarbete med Uppsala Universitet och många av våra ungdomar kommer därifrån.

Jag blir fortfarande idag inspirerad av själva matlagningen i sig och att skapa nya menyer, jobba med råvarorna och att jobba lokalt med lokala producenter. Det tillsammans med en twist av matinfluenser och smaker från andra världsdelar är min matfilosofi. Det är mycket i den skapande processen som jag hämtar kreativitet och energi.

Vad är du mest stolt över?

Det är nog att jag lyckats driva ett företag under så lång tid i en tuff och utmanande bransch. Sedan att jag stolt kan säga att jag verkar för och värnar om en hälsosam arbetsmiljö i vår bransch. Allt ifrån att ta ansvar för att möjliggöra raster och måltider då vi ibland jobbar långa pass till att självklart jobba efter hela paketet med de lagar och regler som finns för verksamheten.

Vad är ditt största professionella misslyckande?

Det är svårt att komma på någonting enskilt. Men det måste ändå vara den stora utmaningen med att enbart sälja mat och de låga marginalerna som det innebär. Det är ett ständigt pågående arbete med att räkna och där jag många gånger under dessa år kalkylerat fel, eller kalla det optimistiskt på jobb.

Vad har du för tips till någon som vill öppna restaurang?

Jag är inte så mycket för varken tips eller att man ska tänka så mycket innan man startar igång någon verksamhet. Skulle man få allt för mycket av det så skulle man aldrig komma igång. Hade andra gett mig tips eller att jag själv börjat räkna för mycket när jag skulle starta upp Cajsas Kök då skulle jag förmodligen aldrig gjort det.

Det jag däremot tycker man ska göra är att ta hjälp av en mentor. Allt från ALMI till branschorganisationer som är till väldigt god hjälp. Att få prata med någon som har erfarenhet från branschen och ha möjlighet att kunna bolla tankar och idéer. Man får inte bara bra hjälp utan det är också ett väldigt tidseffektivt sätt att vidareutbilda sig själv. Annars tror jag starkt på magkänslan. För de som inte vet vad magkänsla är så kan det kanske låta flummigt men jag tror att de flesta entreprenörer vet vad jag pratar om.
Självklart så ska man inte utesluta budget, kalkyler och marknadsundersökningar men till syven och sist så tror jag att det är magkänslan som får råda.

Har du en förebild?

Jag har en svensk tjej vid namnet Lena Björk som bor och jobbar i London och som också är verksam inom catering. Henne har jag bollat mycket tankar, känslor och idéer med under årens lopp. Jag har haft god nytta av att ha någon annan som jobbar likartat med mig fast på en annan marknad.

Hur tror du att framtiden ser ut för branschen?

Jag är övertygad om att det för branschen i stort sett ser positiv ut. Det är det inget snack om. Dock så tror jag att det kommer krävas att vi tar lite större utvecklingssteg och det jag syftar på då är oss som ägare, chefer, ledare. Att vi behöver kompetensutveckla oss i sunt ledarskap. Det behövs också att vi satsar på restaurangutbildningen på lite tidigare front än vad vi gjort innan. Det behöver inte vara kock och service specifikt på en gymnasieskola. Jag skulle vilja se utbildningar mer åt lifestyle hållet. Yrket är så mycket mer än att bara vara kock i dag. Det är allt från matstylist till matfotograf, designer och mycket mer. Jag tror också att fler ungdomar skulle söka sig till yrket om de fick möjligheten att förstå vad det här yrket kan leda till mer, förutom att bara stå vid spisen och jobba som kock.
Jag tror att vi kommer fortsätta äta på restaurang men jag tror kanske att vi inte kommer att sitta ner så länge. Att vi kommer vilja ha snabba måltidslösningar både för lunch och middag. Att se restaurangen som en mötesplats där det också finns plats för mingel och förflyttning. Att få en rörelse i mötet.

Har du någon favoritrestaurang?

Just nu är jag väldigt förtjust i Marcus Aujalays restaurang Tegelbacken, som jag tycker är väldigt mysig. Där har de just den här möjligheten med rörelse, att man först sitter lite i loungen innan man går och sätter sig vid bordet och sedan vidare till baren innan man går vidare. De serverar okonstlad och bra mat med högsta  smak. Jag gillar skarpt Marcus mat!

Vill du läsa mer eller är du redo att påbörja din utbildning?

Se våra utbildningar Fler blogginlägg

Gå med i vårt nyhetsbrev & håll dig uppdaterad!

    Jag godkänner krogarnas allmänna villkor och cookie-policy