Maten har en viktig del kring vårt firande av julen. Att få avnjuta ett julbord tillsammans med släkt och vänner är en tradition som många av oss längtar till. På ett traditionellt svenskt julbord serveras bland annat; dopp i grytan, Janssons frestelse, julskinka, köttbullar, prinskorv sill, potatis, gravlax, rödbetssallad, kål, kalvsylta och risgrynsgröt. Att samlas med släkt och vänner är något man gör i större delen av världen under julen, men maten som serveras skiljer sig en hel del.

Detta serveras ofta på julbord runt om i världen:

Finland 
Den finska julmaten liknar vår svenska, det som skiljer sig är att man äter en stor variation av olika lådor som liknar en slags gratäng. Exempelvis ’Lanttulaatikko’ (Kålrotslåda), ’Porkkanalaatikko’ (Morotslåda) och ’Maksalaatikko’ (Leverlåda). Många äter också Karelska piroger och karelsk stek med potatis.

Ryssland
Enligt tradition serveras rätter som inte innehåller kött, ägg eller mjölk på julbordet. Man äter mycket fisk och vegetariskt som till exempel rödbetssoppa, frukter, bröd, bönor, potatis och till huvudrätt serveras ofta enligt den ryska ortodoxa traditionen en gröt som heter Kutya. Gröten tillverkas av sädesslag som till exempel vete och innehåller bland annat vallmofrön och honung.

Polen
Enligt den Polska traditionen ska julbordet innehålla 12 vegetariska rätter, där piroger och surkål alltid finns med.

England
I England äter man ugnsstekt kalkon, gås eller anka till detta serveras ofta ugnssteka potatisar och ångade eller kokta grönsaker samt den mycket populära tranbärssåsen. Till efterrätt äter man ”Christmas pudding”.

Frankrike
I Frankrike består måltiden av sniglar, ostron, kastanj, gås, gåslever, rökt lax, musslor, hummer, ugnsrostad anka eller kalkon. ”La Bûche de Noël (‘Julstock’ eller ‘julstubbe‘) är en julkaka som ofta fylls med choklad, kaffe eller kastanj och garneras med florsocker.

Italien
I Italien äter man på många håll sju olika sorters fiskrätter. Till dessert äter man struffoli vilket kan förklaras som friterade degbollar som har blandats med honung och garnerats med florsocker och strössel.

USA
På det amerikanska julbordet serveras kalkon tillsammans med potatismos och sötpotatisgratäng.  Även pumpapajer och gås är populärt.

Jamaica
På Jamaica serveras oxsvans, kyckling, gungobönor och get med currysmak.

Australien
I Australien serveras en mängd olika sorters grillade skaldjur och även lamm förekommer på många julbord. Till dessert äter man ofta pavlovatårta som serveras med färska bär.

Etiopien
I Etiopien äter man enligt tradition en slags pannkaka gjord på surdeg och kryddstark kycklinggryta.

 

Källa. Nyttigt.eu, kurera.se

Vill du läsa mer eller är du redo att påbörja din utbildning?

Se våra utbildningar Fler blogginlägg

Gå med i vårt nyhetsbrev & håll dig uppdaterad!

    Jag godkänner krogarnas allmänna villkor och cookie-policy