Vi tror inte att det är många som har missat att fler och fler väljer att bli veganer och den veganska trenden växer såväl hemma i köken som på restaurangerna. Idag öppnas veganrestauranger en efter en med fokus på nyttig och hälsosam mat, medan allt fler och fler ”vanliga” restauranger väljer att inte bara erbjuda vegetariskt på menyn, utan mer veganska rätter. Bara i Stockholm så växer det så att det knackar när det kommer till mer veganskt utbud. Hur kom detta till?

När börjades det?

Veganism har funnits längre än vad vi tror, även fast det var mer av religiösa eller kulturella skäl då. Det är bara på de senaste 30 år som det har blivit av en trend som syns och efterföljs. Idag handlar även veganism inte längre bara om exempelvis djurhållningsfrågor utan är för allt fler en fråga även om hälsa och en hållbar livsstil. Länge var referenser till veganer eller vegansk mat i traditionell media ofta negativa. Och när det gällde att hitta recept eller rätter på restauranger…  ja, för det mesta, var köttfria alternativ länge något ovanligt på marknaden.

Inom andra branscher

Denna trend har i allt större utsträckning börjat att nå även andra branscher förutom restaurangbranschen. Till exempel kosmetikbranschen – där man till exempel ser allt fler veganska märken– och kosttillskottsbranschen. Där det blir mer och mer förbjudet eller etiks fel att testa på djur. Mycket idag handlar också om mer än bara djurhållning, idag till stor del handlar det om hälsa, hållbarhet och etik.

Det är spännande att se hur länge denna veganska trend kommer hålla i sig, men en sak är säker. Vi människor blir allt mer intresserade kring vad vi äter och hur vår mat är producerad. Brukar ni själva välja veganskt eller vegetariskt när ni går ut och äter?

Vill du läsa mer eller är du redo att påbörja din utbildning?

Se våra utbildningar Fler blogginlägg

Gå med i vårt nyhetsbrev & håll dig uppdaterad!

    Jag godkänner krogarnas allmänna villkor och cookie-policy