Midsommar är vid sidan av julen den kanske viktigaste högtiden i Sverige. För många människor markerar den början på en period av ledighet och starten på sommaren. Värmen har kommit och nätterna är långa och ljusa. Midsommarstången kläs och reses, vi binder kransar och sjunger snapsvisor Det är en traditionell högtid, då vi gärna vill värna om gamla seder.

Historien bakom

Historiskt sett går både midsommar och midsommarstången tillbaka på ett firande i norra Europa. I bondesamhället innebar midsommar en brytpunkt i arbetsåret, medan själva midsommarnatten ansågs vara full av magiska krafter och övernaturliga väsen. Midsommardagens ursprungliga funktion som kyrkohögtid är numera nästan obefintlig.

Midsommarstången då? Jo den kom troligen till Sverige från Tyskland någon gång under medeltiden och finns belagd i avbildningar sedan 1600-talet. Den kallas ibland för majstång, eftersom den i Tyskland reses i samband med förstamajfirandet.

Mat och alkohol

I dag äter vi sill, färskpotatis och jordgubbar med grädde samt dricker öl och brännvin, en standardmeny som har vuxit fram under 1900-talet. Vi har även friheten att egentligen äta vad som önskas, då det mer handlar om att ha en underbar tid med sina nära och kära än fokusera för mycket på vad som ska ätas.

Ett känt drag i den svenska midsommaren under 1900-talet har även varit den höga konsumtionen av alkohol. Svenskarna har historiskt sett haft ett laddat förhållande till alkohol, som bland annat beror på en hög alkoholkonsumtion bland befolkningen.

Snapsvisor

Sist men inte minst, en av de viktigaste höjdpunkterna på midsommar, nämligen snapsvisorna. Så kallade snapsvisor, eller nubbevisor är populärt och traditionellt att sjunga innan man tar snapsen och många har sjungits i flera generationer bakåt i tiden. Här nedan har du en av de klassiska snapsvisor som aldrig går fel. Som sjungs år efter år, generation efter generation. Så med denna fina snapsvisa vill vi önska er alla en glad midsommar!

Tänk om jag hade en liten nubbe

Tänk om jag hade lilla nubben på ett snöre i halsen.
Tänk om jag hade lilla nubben på ett snöre i halsen.
Jag skulle dra den upp och ner,
så att den kändes som många fler.
Tänk om jag hade lilla nubben på ett snöre i halsen.

Vill du läsa mer eller är du redo att påbörja din utbildning?

Se våra utbildningar Fler blogginlägg

Gå med i vårt nyhetsbrev & håll dig uppdaterad!

    Jag godkänner krogarnas allmänna villkor och cookie-policy