Vi har pratat med Christina Rönnängsgård som sedan som sedan drygt 3 år tillsammans med sin man driver BAKA stenugnsbageri i Göteborg. Hon berättar om vad serveringstillståndet inneburit för deras verksamhet, vad hon har för tips till nya krögare samt hur hon ser på framtiden med BAKA.

BAKA.JPG

Vad är BAKA Stenugnsbageri?

BAKA är ett Stegungsbageri med ambitionen att vara ekologiska. Vi bakar allt i från grunden och är väldigt stolta över det. Sen är BAKA tvådelat, vi har dels ett bageri med café och även ett café med bistro. Båda är vackert belägna i gamla varvsområden. Bageriet hittar du i Sannegårdshamnen & Cafe/Bistrot i Eriksberg. Vår vision är att få det mysigaste caféet/bageriet med de bästa produkterna och med den trevligaste personalen, åtminstone i Göteborg.

Varför tog du kontakt med oss?

Vi ville kunna erbjuda våra gäster ett glas vin eller öl. Vi insåg snabbt att det var väldigt mycket jobb med att få alkoholtillstånd. När vi fick kontakt med Mattias på Krogarna så kände vi direkt att han hade kompetensen som vi saknade och vi valde att gå via honom.

Hur har din verksamhet förändrats sedan ni fick serveringstillstånd?

Vi har ökat vår omsättning med 35% och det är det som gjort att vi nu förtiden faktiskt går med vinst. Faktiskt så säljer vi inte så mycket alkohol som jag först hade trott utan mer mat.

Vad har varit svårast med att driva BAKA?

Det har varit osäkerheten kring de ekonomiska. Första året backade vi 1 miljon och andra året backade vi med fyrahundratusen och vårt tredje år gjorde vi en liten vinst. Så de går absolut åt rätt håll och nu kommer ju uteserveringssäsongen också så det blir nog jättebra. En annan utmaning med att driva eget är att de också är svårt att rekrytera kompetent personal som blir kvar på företaget.

Vad är de bästa med att driva eget?

Det bästa är att det är så fritt och omväxlande och sen så tycker jag att det är roligt att få bestämma själv.

Vad har du för tips till någon som vill öppna restaurang/café likt BAKA?

De måste ha ordentligt med pengar och tålamod och inte vara rädda. Skulle sammanfatta det i tre ord; pengar, tålamod och mod.

Hur ser era framtidsplaner ut?

Vi har planer på att försöka rikta in oss mer från bageriets sida direkt till företag. Det ligger mycket företag här i området. Då skulle vi eventuellt även bygga om bageriet igen för att få plats med mer kylar och en till kavlingsmaskin. 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vill du läsa mer eller är du redo att påbörja din utbildning?

Se våra utbildningar Fler blogginlägg

Gå med i vårt nyhetsbrev & håll dig uppdaterad!

    Jag godkänner krogarnas allmänna villkor och cookie-policy