Jacob Modin är 17 år gammal och elev på Kavelbrogymnasiet i Skövde där han läser andra året på Restaurang- och livsmedelsutbildningen. Jacob ser positivt på framtiden och de jobb som branschen har att erbjuda efter gymnasiet.
-Jag är väl medveten om den tuffa framtiden jag står inför med många arbetstimmar och år med slit bakom spisen. Mitt intresse för matlagning är stort och jag ska göra allt jag kan för att nå de mål jag har som kock!

Berätta lite om dig själv?

-Mitt namn är Jacob Modin och jag läser andra året på Restaurang- och livsmedelsutbildningen på Kavelbrogymnasiet i Skövde. På fritiden tillbringar jag mycket tid med mina kompisar och under vinterhalvåret spenderar jag en stor del av min fritid i skidbacken. På helger och under vissa veckodagar jobbar jag extra på restaurangen Enjoy i grannkommunen Skara där jag jobbar som kock.

Varför valde du att utbilda dig på Restaurang- och livsmedelsutbildningen?

-Jag bor i Skövde och valde att utbilda mig via Restaurang- och livsmedelsutbildningen eftersom att jag vill bli kock när jag blir äldre, så då var detta det självklara valet.

Hur går utbildningen till?

-Under det första året på utbildningen hade vi obligatoriska ämnen vilket innebar, svenska, engelska och matte. Utöver dessa hade vi en kurs som hette ”Yrkesteori” där vi lärde oss grunderna i livsmedel. Ytterligare hade vi två praktiska kurser som hette ”Köket” respektive ”Servering.” I kursen ”Köket” fick vi lära oss de praktiska delarna i att laga mat och i ”Serveringen fick vi lära oss praktiska bitar som hur man dukar på ett regelrätt sätt och hur man håller tallriken på bästa sätt. Nu i årskurs två är det valfritt att läsa de tre grundämnena som gör att linjen även blir högskoleförberedande. Beroende eller oberoende på om man väljer att läsa dessa ämnen har vi lektioner som idrott och historia. Praktiska ämnen som ”Dryck och ansvarsfullhet,” där vi lär oss om olika viner, ölsorter och andra alkoholhaltiga drycker. Under tredje året kommer ett stort fokus att ligga på de praktiska ämnena då vi under tre till fyra dagar i veckan enbart kommer att laga mat. Varje år har vi något som kallas praktik där vi praktisera på restauranger under skoltid. Beroende på vilken årskurs man går i så varierar också antalet praktikveckor. De är lärarna som bestämmer vart vi ska ha våra praktikplatser
Under dessa tre år kommer vi även vid intresse, ges möjligheten att åka på en studie-/klassresa till antingen Italien eller Frankrike där vi får åka runt till olika vingårdar och kolla på vinodlingar.

Vad är det roligaste med utbildningen?

-Framförallt att man får lära sig att laga mat samt att man även får kunskaper om de olika dryckerna. Allt är roligt som har med den praktiska biten att göra.

Vad vill du jobba med i framtiden?

-Efter utbildningen vill jag jobba som kock, laga mat och någon gång i framtiden kanske öppna min egen krog.

Har du någon förebild?

-Nej inte direkt, men jag ser upp till Tommy Myllymäki. Personligen tycker jag att han är den bästa kocken i Sverige vilket är en position jag själv strävar efter att nå!

Vilken är din bästa matupplevelse?

-Min bästa matupplevelse fick jag erfara för en månad sedan när jag besökte en restaurang i Stockholm, Adam & Albin, där jag bland annat åt tryffel och Wagyukött. Det var det godaste jag någonsin ätit! Hela upplevelsen var speciell. De hade ett annorlunda upplägg som skiljer sig från vanliga traditionella restauranger. Till att börja med fick vi in fyra olika snacks att tugga på medan vi väntade på den första rätten. Därefter fanns det två eller tre olika alternativ att välja på mellan de fyra resterande rätterna, där en av dem var en dessert. Allt var väldigt gott och jag rekommenderar alla att besöka restaurangen om man befinner sig i Stockholm.

Är du nöjd med din utbildning?

-Jag är nöjd med min utbildning, skola, kurser och lärare i stort. Det jag önskar är dock att vi kunde ha mer ”avancerad” matlagning. Nu i årskurs två tycker jag att matlagningskurserna varit för mycket på en basnivå som liknar hemkunskapen vi hade i grundskolan, där man praktiskt taget fick lära sig att steka köttbullar. Jag skulle önska högre krav och högre svårighetsgrad. Nu, när jag jobbar extra på restaurangen Enjoy har jag märkt att jag utökar mina kunskaper mer där än vad jag gör i skolan.
Något unikt med vår skola här i Skövde är att alla elever i årskurs 2 och 3 årligen ges möjligheten att ansöka om att få jobba som kock under Nobelmiddagen. Varje år är det två stycken elever som väljs ut och som sedan får följa med upp till Stockholm och jobba som kock under middagen.
-Jag går själv och väntar på svar om jag är en av de två som ska få följa med upp till Stockholm och Nobelmiddagen den 10 december.

Lagar du mycket mat hemma?

-Bara ibland. När mamma tvingar mig. Annars blir det främst i skolan och på jobbet.

Har du någon specifik restaurang du skulle vilja besöka?

-Johan Jureskogs restaurang AG i Stockholm.

 

 

 

Vill du läsa mer eller är du redo att påbörja din utbildning?

Se våra utbildningar Fler blogginlägg

Gå med i vårt nyhetsbrev & håll dig uppdaterad!

    Jag godkänner krogarnas allmänna villkor och cookie-policy