• Utbildningar
  • Abonnemang
  • Tjänster
  • Kontakt
  • Om
    • Sponsorer
    • Myndigheter
    • Referenser
    • Om företaget
    • Cookies
    • FAQ
    • Blogg
  • Logga in
Meny
  • Utbildningar
  • Abonnemang
  • Tjänster
  • Kontakt
  • Om
    • Sponsorer
    • Myndigheter
    • Referenser
    • Om företaget
    • Cookies
    • FAQ
    • Blogg
  • Logga in
  • Utbildningar
  • Tjänster
  • Abonnemang
  • Referenser
  • Om företaget
  • Kontakt
  • Logga in
Meny
  • Utbildningar
  • Tjänster
  • Abonnemang
  • Referenser
  • Om företaget
  • Kontakt
  • Logga in

Så här kan du motverka sexuella trakasserier på din restaurang

  • Hem
  • / Nyheter
  • / Så här kan du motverka sexuella trakasserier på din restaurang
  • Mattias Högstedt
  • november 22, 2017
  • 5:30 e m

Så här kan du motverka sexuella trakasserier på din restaurang

Den senaste tidens #Meetoo-kampanj har väckt många känslor runt om i landet och faktiskt hela världen. Flera skandaler har uppmärksammats och lyfts fram i media och chockat många. Nu lyfts problemet upp även i besöksnäringen där branschorganisationen Visita skapar uppropet #nolltolerans. “Enligt Visitas vd, Eva Östling, startar man uppropet för att visa på att en arbetsmiljö inom besöksnäringen ska vara trygg och fri från sexuella trakasserier och kränkningar.”

Nu lyfts problemen fram, men hur ska vi försäkra oss om att sexuella trakasserier inte fortsätter att vara ett problem? Frågan du som krögare kan ställa dig är hur det ser ut på er arbetsplats idag? och vad du kan göra för att öka dina anställdas trygghet och välmående på arbetsplatsen?

Stora problem och brister i restaurangbranschen

Tove Nardorf reporter på DN Nyters skriver en artikel om “Alkohol och gränslösa gäster gör restauranganställda extra utsatta.” I artikeln kan man läsa om en nyligen bekräftad undersökning från Manpower Group att bara fyra av tio restauranganställda kvinnor uppfattar branschen som jämställd. Hon skriver också att de som arbetar inom hotell och restaurang är de som är allra mest utsatta för sexism och sexuella trakasserier i jobbet. Hon beskriver att upp till två av tre restauranganställda har fått utstå ovälkomna smekningar, kommentarer och inviter.

I September i år meddelade krögaren Isabella Morrone att hon lämnar sin nyöppnade restaurang La Boca i Stockholm för att följa sina drömmar och öppna eget på Österlen, men i blogginlägget hon publicerade kunde man läsa om flertalet sextrakasserier hon blivit utsatt för på de tidigare arbetsplatserna och många började fundera på om det kanske var något annat som låg bakom flytten från Stockholm.

– Jag har jobbat som kock i 12 år. Jag skulle inte rekommendera restaurangbranschen till någon. Jag har varit med om allt möjligt. Chefer som skickar snoppbilder. Chefer som sätter på praktikanter. Psykisk terror, skriver Morrone.

Morrone nämner inga namn i sitt inlägg men det är uppenbart att problemen funnits på majoriteten av restaurangerna hon arbetat på under sin karriär. Det är flera som vittnat om problem i branschen i radioprogrammet Sommar i P1 berättar tv-kocken och författaren Leila Lindholm om sexismen i restaurangbranschen. I programmet berättar hon om ett tillfälle när hon var 20 år och gick på arbetsintervju på en toppkrog i Stockholm och fick frågan “om hon brukar ligga med kockarna”.

– Jag vet egentligen inte var den hårda jargongen och sexismen inom restaurang härstammar från, säger hon i ”Sommar i P1”.

Vad kan du göra för att förhindra att sexism förekommer på din arbetsplats?

Med gott ledarskap kan man motverka att sexism på arbetsplatsen. Det du behöver göra som ledare först och främst är att se över och bevaka sin arbetsplats. Du behöver ta dig tid och lyssna samt vara lyhörda på de anställda. Sist men också kanske det viktigaste av allt är att visa ett gott omdöme och visa nolltolerans mot beteende som anses olämpligt, kränkande eller sexistiskt. En annan viktig del är att införa är en tydlig policy som alla anställda ska känna till och kunna luta sig tillbaka mot. Viktigt att det står tydligt vad som sker om det som inte får hända faktiskt inträffar.

Sammanfattningsvis så är det dessa punkter du behöver se över:

  • Bevaka din arbetsplats
  • Föregå med gott ledarskap
  • Visa nolltolerans
  • Inför en tydlig policy

Facket HRF har länge krävt att arbetsgivarna tar tag i problemen i branschen. Därför tog man fram webb-utbildningen Schyst vardag:  http://www.prevent.se/bransch/hotell-och-restaurang/webbutbildning-schyst-vardag/

Länk till artikel om #uppropet: http://www.besoksliv.se/nyheter/visita-startar-upprop-mot-sexuella-trakasserier-och-krankningar/

Dela det här

Facebook
Twitter
LinkedIn

Table of Contents

Gå med i vårt nyhetsbrev

Andra läste även

Fem tips till dig som driver restaurang i lågkonjuktur

Expansionstips med Ahmed Chukair

Det perfekta julbordet

Driver du ett serveringsställe – se hit

Krogarna.svg
  • Kundtjänst: 010-139 19 90

Kontakt

Ring oss på

010-139 19 90

Skicka mail

kundtjanst@krogarna.se

Vår adress

Strandvägen 7a 114 56 Stockholm Hoegstedt Consulting AB

Information

  • Kontakta oss
  • Företaget
  • FAQ
  • Blogg

Erbjudande

  • Utbildningar
  • Tjänster
  • Myndigheter
  • GDPR/cookies

Resurser

  • Referenser
  • Logga in
  • Varukorg
© 2023 – Krogarna.se (Powered by ZAZY Marketing)
Facebook Linkedin Vimeo

För att dig bästa möjliga upplevelse av krogarna.se använder vi cookies.
Du kan läsa mer om vilka cookies det är eller stänga av dom i .

Krogarna
Översikt

Vi använder kakor (cookies) för att kunna erbjuda dig bästa möjliga användarupplevelse på krogarna.se. Kakorna lagras i din webbläsare och används för funktioner som att känna igen dig när då återvänder till siten samt hjälper vårt team förstå vilka funktioner och innehållstyper som är mest intressanta för dig och alla andra användare.

Nödvändiga kakor

Om du fortsätter surfa på krogarna.se så samtycker du till att nödvändiga kakor används. Nödvändiga kakor används för att:

  • Spara dina önskade inställningar för just kakor.
  • Känna av om du är inloggad eller inte
  • För att du ska kunna lägga saker i kundvagnen i vår shop.
  • För att dölja de dialogrutor som du väljer att trycka bort.

If you disable this cookie, we will not be able to save your preferences. This means that every time you visit this website you will need to enable or disable cookies again.

Tredjepartskakor

Den här sidan använder Google Analytics för att kunna samla in information som antalet besökare på sidan och vilka blogginlägg som är populärast.

Om du låter den här kakan vara påslagen hjälper du oss förbättra innehållet på krogarna.se.

Please enable Strictly Necessary Cookies first so that we can save your preferences!

Integritetspolicy

Du hittar mer information om vår integritetspolicy här.