Vi på Krogarna.se besökte Restaurang Expo och Fastfood & Cafe Mässan mellan den 6-7 september i Göteborg. Vi tog bland annat del av ett föredrag av Robert Maglia från Göteborg i ämnet trender. Det var ett mycket intressant föredrag där Robert presenterade sina personliga tankar och idéer kring befintliga- och framtida trender inom restaurangbranschen. Robert Maglia är bland annat kock, föreläsare, författare och driver i dag ett flertal restauranger I Göteborgstrakterna. Här nedan kommer en sammanfattning av några punkter som Magliga tog upp under föredraget.

Till att börja med delade Maglia sina tankar och funderingar kring trender, där han talade om de två olika aspekterna om att vara den som sätter trenden eller att vara den som följer den.

Han menar på att trender är något som alltid är aktuellt och något som alltid är inne. Att vi människor överlag är väldigt mottagliga för trender och allt vi ser är i någon form en trend. Han menar på att det finns de som skapar trender och de som följer den. Det vill säga de som är trendsättare eller de som är så kallade ”copy cats.” Frågan man dock kan ställa sig om trender är: Är det som är trendigt alltid det som är det bästa?

Den hetaste trenden just nu

Den hetaste trenden som enligt Robert Maglia existerar i restaurangvärlden för tillfället är ”trenden att äta på restaurang.”

Tidigare var krogen ett ställe som endast besöktes vid speciella tillfällen, då någon fyllde år eller i sammanhang som vid avtackning. I dag ses krogen mer som det andra vardagsrummet och även som ”det sociala rummet.” En fråga han ställde publiken var vad vi trodde att den största anledningen var till att vi går mer på restaurang idag jämfört med vad vi gjorde för tio år sedan. För att det har blivit billigare? För att det finns fler krogar? Eller för att vi har blivit mer sociala? Det är svårt att veta exakt varför. Maglia hade heller inget konkret svar på frågan utan trodde att vi trots den nya tekniken som innefattar allt det som inte är socialt, går med på krogen för att vi just är mer sociala med varandra.

Enkelheten

Här går Maglia in på enkelheten och att det i dag jämfört med tidigare är mycket ”enklare” att gå på restaurang. Något vi gör från måndag till söndag.

Den första bekvämligheten enligt Maglia är att vi slipper stå hemma bland kastruller och grytor när vi kommer hem från jobb och skola. Vi slipper både städa innan och efter vi har haft gäster. Vi går i stället till restaurangen. Slänger av oss våra ytterkläder, sätter oss ner och beställer in något att äta. Vi kommer antingen dit tillsammans med familjen, ensamma med en laptop framför oss eller i goda vänners sällskap. En avslappnad och enkel process.

Sharing is caring

Att dela på mat och dryck är något Maglia tycker att vi börjar se mer av och som vi förmodligen kommer att få se ännu mer av även i framtiden.

Där menar han på att hela uppläggen på de flesta restauranger ser annorlunda ut idag jämfört med vad det gjorde tidigare. Här har inte bara klädkod och bordsskicket ändrats, utan också hur vi äter maten och hur vi blir serverade. Idag är vi mycket för att dela på allt som beställs in. Vi vill inte bara sitta och äta från våra egna tallrikar utan vi vill dela på maten, beställa in olika små rätter eller stora fat där alla kan sitta och plocka mat från samma tallrik. Vi skippar glasen med vin eller de här lite mindre vinflaskorna. Nu menar Maglia på att det är allt vanligare med de större vinflaskorna, där alla kring bordet kan dela på en och samma. Gränser mellan matsal, kök och bar har också försvagats eller suddats ut helt. Tidigare gömde sig kockarna inne i köken och i dag kan vi faktiskt på de flesta restauranger se när maten tillagas och det från våra egna bord. Vi har tillsammans skapat ett nytt rum, ett rum där det känns tryckt att vara, menar Robert Maglia.

Vill du vet mer om Robert Maglia? Gå då in på Maglia.se
Vill du veta mer om mässan? Gå då in på Fast Food & Cafés hemsida som du hittar här.

Vill du läsa mer eller är du redo att påbörja din utbildning?

Se våra utbildningar Fler blogginlägg

Gå med i vårt nyhetsbrev & håll dig uppdaterad!

    Jag godkänner krogarnas allmänna villkor och cookie-policy