• Utbildningar
  • Abonnemang
  • Tjänster
  • Kontakt
  • Om
    • Sponsorer
    • Myndigheter
    • Referenser
    • Om företaget
    • Cookies
    • FAQ
    • Blogg
Meny
  • Utbildningar
  • Abonnemang
  • Tjänster
  • Kontakt
  • Om
    • Sponsorer
    • Myndigheter
    • Referenser
    • Om företaget
    • Cookies
    • FAQ
    • Blogg
Logga in
0
Inga produkter i varukorgen.
  • Utbildningar
  • Tjänster
  • Abonnemang
  • Kontakt
  • Sponsorer
  • Myndigheter
  • Referenser
  • Om företaget
  • Cookies
  • FAQ
  • Blogg
Meny
  • Utbildningar
  • Tjänster
  • Abonnemang
  • Kontakt
  • Sponsorer
  • Myndigheter
  • Referenser
  • Om företaget
  • Cookies
  • FAQ
  • Blogg

Umami, vad är det egentligen?

  • Hem
  • / Nyheter
  • / Umami, vad är det egentligen?
  • Mattias Högstedt
  • november 14, 2017
  • 9:37 f m

Umami, vad är det egentligen?

Man brukar prata om att det finns fyra grundsmaker; sött, salt, surt och beskt. Men det är fortfarande många inte vet är att det finns en femte grundsmak, nämligen Umami.

För 109 år sedan upptäcktes den nya grundsmaken av den japanska forskaren och kemiprofessorn Kikunae Ikeda, som då var verksam vid Kejserliga universitetet i Tokyo. Han lyckades utvinna kristaller ur så kallad dashibuljong som har konbu (en snabbväxande tångart) som ursprung. Dessa kristaller visade sig bestå av natriumglutamat, en saltform av aminosyran glutaminsyra. Han kallade smaken “god smak”, som på japanska heter umami. Smaken är svår att sätta ord på och många förklarar det som en buljongliknande smak som får det att vattnas i munnen.

Umami är ett annat namn för natriumglutamat och används som smakförhöjare i olika kryddblandningar och i buljong. Smaken finns också i väldigt många råvaror men är kanske mest framträdande i skaldjur, kött, fisk, fiskrom, vissa grönsaker t.ex. i tomater, svamp, nötter och i lagrade ostar. I matlagning används ofta soja, fisksåser och buljonger för att tillsätta umamismak.

Att tänka på gällande Umami

Problem i kombination med dryck

Umami kan skapa problem i kombination med vin som kan få metallisk smak. Vilket är viktigt at tänka på när du kombinerar mat och vin. Detta går den tvåfaldiga SM-mästaren i sommelleri, Fredrik Lindfors, igenom i utbildningen “Vinkunskap grundkurs”. 

På Systembolaget rekommenderar man vitt vin eller öl med låg beska som den bästa kombinationen till mat med Umami, eftersom röda viners strävhet och ölets beska blir tydligare i kombination med maten. Ett grundtips är att Umami i maten gör att drycken känns strävare och beskare.

Ökad aptit

Forskning på äldre personer visar på att Umami kan öka aptiten då de ökar salivproduktionen. Kanske inte så konstigt att bland annat parmaskinka och parmesanost serveras som aptitretare innan maten.

Bildkälla: https://www.ica.se/buffe/artikel/umami-vad-ar-det/ 

Dela det här

Facebook
Twitter
LinkedIn

Table of Contents

Gå med i vårt nyhetsbrev

Andra läste även

Det perfekta julbordet

Driver du ett serveringsställe – se hit

Att redogöra pengarna för serveringstillstånd

Nya bestämmelser vid försäljning av e-cigaretter och e- vätskor med högre halter av nikotin

Krogarna.svg
  • Kundtjänst: 010-139 19 90

Kontakt

Ring oss på

010-139 19 90

Skicka mail

kundtjanst@krogarna.se

Vår adress

Strandvägen 7a 114 56 Stockholm Hoegstedt Consulting AB

Information

  • Kontakta oss
  • Företaget
  • FAQ
  • Blogg

Erbjudande

  • Utbildningar
  • Tjänster
  • Myndigheter
  • GDPR/cookies

Resurser

  • Referenser
  • Logga in
  • Varukorg

Copyright © 2023 – Alla rättigheter behållna -Krogarna.se

Facebook Linkedin Vimeo

För att dig bästa möjliga upplevelse av krogarna.se använder vi cookies.
Du kan läsa mer om vilka cookies det är eller stänga av dom i inställningar.

Krogarna
Översikt

Vi använder kakor (cookies) för att kunna erbjuda dig bästa möjliga användarupplevelse på krogarna.se. Kakorna lagras i din webbläsare och används för funktioner som att känna igen dig när då återvänder till siten samt hjälper vårt team förstå vilka funktioner och innehållstyper som är mest intressanta för dig och alla andra användare.

Nödvändiga kakor

Om du fortsätter surfa på krogarna.se så samtycker du till att nödvändiga kakor används. Nödvändiga kakor används för att:

  • Spara dina önskade inställningar för just kakor.
  • Känna av om du är inloggad eller inte
  • För att du ska kunna lägga saker i kundvagnen i vår shop.
  • För att dölja de dialogrutor som du väljer att trycka bort.

If you disable this cookie, we will not be able to save your preferences. This means that every time you visit this website you will need to enable or disable cookies again.

Tredjepartskakor

Den här sidan använder Google Analytics för att kunna samla in information som antalet besökare på sidan och vilka blogginlägg som är populärast.

Om du låter den här kakan vara påslagen hjälper du oss förbättra innehållet på krogarna.se.

Please enable Strictly Necessary Cookies first so that we can save your preferences!

Integritetspolicy

Du hittar mer information om vår integritetspolicy här.