Vart kan man hitta världens mest exklusiva restauranger och hur ser det ut att äta där? Förmodligen inte riktigt som du tänkt dig. Fem meter under ytan bland hajar och fiskar eller i ett rum där fem av dina sinnen berörs på en och samma gång. Förmodligen är det inte bara upplevelsen och synen riktigt som du tänkt dig. Priserna för att äta på vissa av restaurangerna kan verkligen skjuta i höjden.

Sublimotion Ibiza

Med bara tolv stycken unika sittplatser utgör restauranger Sublimotion på Ibiza en av världens dyraste och mest exklusiva restauranger. Under hela måltiden möts man av en gastronomisk show som nästan inte går att hitta någon annan stans i världen. Från Nordpolens kyla till djungelns hetta. Här regleras allt från temperatur till dofter och ljud för att besöket ska efterlikna de visuella miljöerna så mycket som möjligt. Ägaren av restaurangen är Paco Roncer och efter ett besök sägs man komma ut med ca 17.000 svenska kronor mindre i plånboken.

Sublimotion

Ithaa Maldiverna

5 meter under vattenytan omringad av fiskar och hajar finns restaurangen Ithaa på Maldiverna som i övrigt är en av världens mest exklusivaste öar. Med en trappa som börjar uppe på land leder den dig ner till ett akvarieliknande rum i 360 graders vinkel som visar upp ett havsliv du förmodligen aldrig skådat och heller aldrig kommer att skåda någonsin. Även den här restaurangen erbjuder 12 stycken matgäster åt gången och den här en gång i livet upplevelsen sägs kosta cirka 2.700 svenska kronor.

Bild: Maldivesholdaytour

Masa New York

Som en blank duk är den kala inredningen ett medvetet bakgrundsmotiv för att få maten att framhävas och lysa. Här serveras sushi i världsklass av Masayoshi Takayama från Tokyo. Här erbjuds ingen specifik meny till gästerna utan nya maträtter serveras rykande färskt dag för dag under en middag som ska ta cirka 3 timmar. Ägaren och kocken Masa rekommenderar därför sina gäster att klä sig bekvämt inför besöket. 3.000 svenska kronor får man minst räkna med att lägga för maten. Ska du också ha något gott att dricka landar din nota betydligt högre. Här går det att hitta vinpaket för cirka 12.000 kronor.

Masa

Le Meurice Paris

Inspirerad av Salon de la Paix i Chateau de Versailles går tonerna i ljusa beige drömmar med inslag av antika kristallkronor, brons och marmor. Den fantastiska maten med de färskaste råvarorna serveras på ett handgjort och välvalt porslin. Bakom restaurangen står ingen mindre än den personen som många anses vara en av de största i branschen Alain Ducasse. Väljer du på menyn trerätters tillhörande en rad av ostar och en valfri dessert så landar notan på ca 4.000 kronor.

Le Meurice

Aragawa Tokyo

Sedan 1976 har den gamla restaurangen Aragawa haft i gång sin verksamhet i källaren på en kontorsbyggnad i kärnan av Tokyo. Restaurangen är känt för sitt Kobe-nötkött som är skurna i exakt tre centimeter tjocka skivor och som endast är smaksatta med salt och peppar. 2006 var den världens dyraste restaurang och ett restaurangbesök här idag är inte ett av det dyraste men väl bland de dyraste. 2.800 svenska kronor får du räkna med att minst lägga på besöket.

Aragawa

Bildkälla: Humphrey Muleba on Unsplash

Vill du läsa mer eller är du redo att påbörja din utbildning?

Se våra utbildningar Fler blogginlägg

Gå med i vårt nyhetsbrev & håll dig uppdaterad!

    Jag godkänner krogarnas allmänna villkor och cookie-policy