Ett glas är inte bara till för en dryck att rymmas i. Det är så mycket mer. Det är viktigt att rätt glas används till rätt dryck, där glasets form, storlek och design skapar en helhetsupplevelse. Glaset påverkar också dryckens smak och aromer.

Whiskeyglas

Tumblerglas eller rocksglas är de traditionella glasen i whiskeysammanhang. Formen på de sedvanliga glasen som används när whiskeyn dricks rent eller när den utger en del av en blanddrink, är antingen raka eller en aning kupade. Den lilla mängden vätska i glaset kompenseras ofta av en tung botten där den mest förekommande storleken rymmer mellan 12 till 25 cl whiskey, vilket ses som den mest passande storleken.

Ölglas

Olika typer av öl kräver således olika typer av glas. Det är svårt att specifikt säga exakt vilken öl som passar till exakt rätt glas, eftersom det nästintill finns lika många ölglas som ölsorter. Det kanske mest klassiska ölglaset är det engelska pintglaset. Rak från botten och en aning kupad mot öppningen. Glas vars form är mer raka passar bäst till Lager, vars syfte är att ölets skum ska rymmas. För mörkare ölsorter, så som Porter och Stout vill man framhäva mer av dryckens färg och aromer då man vanligtvis använder sig av ett glas med bredare kupa än de tidigare nämnda.

Vinglas

Gällande vinglas, så påverkar diametern på glaset hur vi uppfattar smakerna. Genom en smal öppning kommer koncentrationen av vinet att hamna i mitten på tungan där vi upplever smaker som sötma, medan en bred öppning av glaset gör att koncentrationen istället hamnar på sidorna av munnen där vi känner syrlighet. Storleken och formen på kupan i sig påverkar också hur vi upplever vinets smak. Den huvudsakliga orsaken till en avsmalnad kupa beror på att aromerna ska samlas så att vi lättare ska känna vindoften. Det regelrätta sättet att hålla i ett vinglas, är antingen i stjälken eller under foten. Det för av att vinet inte ska värmas upp av kroppstemperaturen eller för att vi ska känna dofter som exempelvis tvål från handen.
Det som signifierar ett rödvinsglas är den stora kupan som gör att så mycket syre som möjligt ska föras ner i glaset för att aromerna lättare ska framhävas. Vitvinsglaset ska i regel ha en mindre kupa, där man inte är ute efter samma oxidation som hos det röda. Det är viktigt att den vita dryckens kyla bevaras och det görs lättast när ytan är mindre. Detta glas passar även till rosévin som i regel också ska drickas kallt.

Mousserande drycker

Mousserande drycker som Champagne och Prosecco dricks ur samma typ av glas. Det klassiska champagneglaset är coupeglaset, tillhörande en låg och bred kupa, och som ofta förknippas som ”pyramidglaset”. För att de cirka 500 000 bubblor som normalt ryms i ett champagneglas inte ska försvinna krävs att så lite luft som möjligt förs ner. Därför är det smala avlånga glaset, den bästa möjliga varianten. Mousserande dryck som Cava kan även drickas ur ett långt avlångt glas med en aning rundare form upptill öppningen.

 

Källor: Systembolaget.se, dryckesglas.se, glasspecialisten.se
Bildkälla: Thomas Martinsen on Unsplash

Vill du läsa mer eller är du redo att påbörja din utbildning?

Se våra utbildningar Fler blogginlägg

Gå med i vårt nyhetsbrev & håll dig uppdaterad!

    Jag godkänner krogarnas allmänna villkor och cookie-policy