Just nu pågår många branschtävlingar, både nationellt och internationellt. Finalen av Årets kock går av stapeln senare i veckan, Nordiska mästerskapen i kök och servering avgörs lite längre fram i vår och Bocuse d’Or har just avgjorts. Andra hyllade tävlingar som genomförs under året är Copper Skillet, Restauranggalan och Yrkes-VM.
Vad innebär dessa tävlingar för krog- och restaurangvärlden?

Peter Thomelius, utbildnings- och HR-chef på Visita, berättar att Yrkes-VM är mycket värdefullt.

”Tävlingen är oerhört viktig för att visa att det här är viktiga yrken, de tävlande blir goda förebilder för ungdomar som vill påbörja sitt arbetsliv i hotell- och restaurangbranschen. Många som tävlat tidigare år är kvar i branschen och har blivit egna företagare och restaurangchefer.”

Tävlingarna hjälper ungdomar att få upp ögonen för ett visst yrke och vidga sina vyer. Men utöver detta så blir allmänheten mer intresserad och kockarna triggas till att prestera bättre. Tävlingarna fungerar som morötter i en stressig och fartfylld bransch.

Betydelse för individen

Att vara med i en uppmärksammad tävling innebär även att kockarnas, servitrisernas och servitörernas varumärke stärks. Med publicitet kommer fler att känna till dem vilket ofta leder till ett uppsving för respektive restaurang. Vid god placering på pallen medförs inte bara ett pris utan många möjligheter. Så har du någon som utmärker sig lite extra på din restaurang, tveka inte att anmäla denne till någon av de olika tävlingarna som finns, stor som liten.

Betydelsen för branschen

Även om du som krögare inte har någon kvalificerad till tävlingarna så drar även du nytta av dem. Fler får upp ögonen för olika typer av maträtter, vin eller desserter. Gästerna blir tack vare media mer engagerade och upplysta om hur det går till på en krog eller restaurang. Tävlingarna ger en större medvetenhet hos kunderna.
Fredrik Eriksson från Långbro värdshus sa följande under tidigare års GastroNord: ”Sverige har haft ett duktigt kocklandslag under många år och jag är övertygad om att det haft stor betydelse för hela gastronomisverige. Men vi kan inte bara leva på kocktävlingar, lika viktigt är det att det finns en levande matkultur överallt”. Med detta menar han att hela gastronomisverige har ett ansvar för att skapa rätter och upplevelser som lockar turister, man kan inte bara lita på att tävlingarna lockar hit kunderna.

Källa: här, här, här, här, här. Foto: Madeleine Landley

Vill du läsa mer eller är du redo att påbörja din utbildning?

Se våra utbildningar Fler blogginlägg

Gå med i vårt nyhetsbrev & håll dig uppdaterad!

    Jag godkänner krogarnas allmänna villkor och cookie-policy