Trender kommer och trender går. För er som bor i storstäder har ni säkert skymtat små lastbilar placerade på allt från gator till parkeringar, parker och torg och som börjat dyka upp mer och mer de senaste åren. Det är inte längre bara korv och hamburgare som säljs i relation till dessa platser. Food Trucken är den nya rullande restaurangen på fyra hjul som erbjuder allt från nylagade enklare maträtter till mer avancerade måltider.

Foodtruck

Efter de stora trenderna som Barbecue, pizza och hamburgare så kommer även foodtruck trenden från andra sidan Atlanten. Närmare bestämt USA. En Food Truck kan beskrivas som en mobil livsmedelsservering som byggts om från en vanlig minibuss eller lastbil. Dessa matbilar serverar nylagade maträtter till gäster som befinner sig på marknader, festivaler och torg. Vissa Food Trucks står uppställda på sammas plats under en längre period men i och med deras mobilitet så kör många av dem land och riket runt och stannar på särskilda platser för att sedan köra vidare till nästa. Hur kommer det sig att de blivit så pass populära även i Sverige? För det första så beskrivs dess flexibilitet som den allra största faktorn som hänger ihop med att kunderna idag efterfrågar en större variation av mat och smaker. De tredje och nästan viktigaste fenomenet i dagens samhälle är sättet hur dessa Food Trucks marknadsför sig. Deras största och också enda marknadsföringskanal är Sociala medier. Där sprids informationen snabbt och kunderna kan enkelt via appar se exakt vad matbussarna erbjuder för mat, vart någon stans i landet de kommer stå placerade och vilka klockslag de har öppet.

Nordiska mästerskapen i Food Truck

Mellan den 21-22 juli arrangeras de nordiska mästerskapen i Food Truck i Mariefred. Det är för tredje året i rad som eventet arrangeras. Nordiska Mästerskapen i Food Truck vill höja kvaliteten generellt på Food Trucks och deras mat. Juryn består av Niklas Ekstedt, Mattias Kroon, Fredrik Åström från Svenska Kulturpärlor, kommunalrådet Jacob Högfeldt, Bie Siepel och kocken Robert Schweitz från Annas Hembageri som nyligen fick utnämningen Årets Bästa Café av White Guide. Med hjälp av dessa kockar utses vinnare i kategorierna:  Bästa Koncept och Design, Bästa Kötträtt, Bästa Fiskrätt, Bästa Vegorätt och Bästa Dessert. Ett specialpris ”Swedish Street Food Award” kommer också att delas ut, där vinnaren får möjligheten att tävla och nätverka med Europas bästa Food Trucks. Vinnarna presenteras fredagen den 21 juli kl 16:00.

Vill du ha reda på vilka food trucks som finns i din stad gå in på: http://www.food-trucks.nu eller på https://hittatrucken.se

Vill du läsa mer eller är du redo att påbörja din utbildning?

Se våra utbildningar Fler blogginlägg

Gå med i vårt nyhetsbrev & håll dig uppdaterad!

    Jag godkänner krogarnas allmänna villkor och cookie-policy