• Utbildningar
  • Abonnemang
  • Tjänster
  • Kontakt
  • Om
    • Sponsorer
    • Myndigheter
    • Referenser
    • Om företaget
    • Cookies
    • FAQ
    • Blogg
Meny
  • Utbildningar
  • Abonnemang
  • Tjänster
  • Kontakt
  • Om
    • Sponsorer
    • Myndigheter
    • Referenser
    • Om företaget
    • Cookies
    • FAQ
    • Blogg
Logga in
0
Inga produkter i varukorgen.
  • Utbildningar
  • Tjänster
  • Abonnemang
  • Kontakt
  • Sponsorer
  • Myndigheter
  • Referenser
  • Om företaget
  • Cookies
  • FAQ
  • Blogg
Meny
  • Utbildningar
  • Tjänster
  • Abonnemang
  • Kontakt
  • Sponsorer
  • Myndigheter
  • Referenser
  • Om företaget
  • Cookies
  • FAQ
  • Blogg

Nu är det dags att ta tag i matsvinnet

  • Hem
  • / Nyheter
  • / Nu är det dags att ta tag i matsvinnet
  • Mattias Högstedt
  • april 19, 2017
  • 3:43 e m

Nu är det dags att ta tag i matsvinnet

Vad vi äter, hur vår mat produceras och hur mycket av den som faktiskt går förlorad har kommit upp som en av de mest betydande globala framtidsfrågorna. Vi pratar alltså om matsvinnet.

Idag går mer än en tredjedel av all mat som produceras förlorat. Vi svenskar slänger årligen 500 000 ton mat som fortfarande är ätbar och hela en tredjedelen av den summan står hotell,- café- och restaurangnäringen för. Vid FN:s toppmöte år 2015 diskuterades och bestämdes det att matsvinnet runt om i hela världen måste minskas. Det har beslutats att mellan år 2015 och år 2030 så ska det globala matsvinnet halveras längst med hela näringskedjan, vilket innebär från produktionsnivå tills att det slutligan hamnar hos oss som konsumenter. Genom att minska svinnet har vi möjligheten att dämpa påverkan på miljön, spara pengar samt se till att alla har tillgång till mat.
Läs mer på Karma.life

Svårt att förutse matsvinn

För restaurangers del är det svårt att förutse matsvinn. Med ett ojämnt flöde av gäster är det svårt att i förväg förutsäga rätt mängd mat. Vid självservering från bufféer är risken för matsvinn extra stor. Amazing Thai på Hissingen i Göteborg är den restaurang som börjat ge ut böter till de gäster som slänger sin mat. 80 kr får gästerna betala för varje 30 gram mat som slängs. Sui-Lin Woo som är ägaren av restaurangen Amazing Thai kom på idén i samband med att hon tillsammans med sina anställda märkt att många slänger fulla tallrikar med mat. Hon tycker att det både känns respektlös mot miljön och mot de människor som faktiskt svälter i världen. Läs mer på Expressen.se

Karma och Resq-club apparna som får matsvinnet att försvinna

Under år 2016 lanserades matsvinns-apparna Karma och Resq-club. Syftet med apparna är att ta upp kampen mot matsvinnet genom att ge konsumenter möjligheten att köpa mat som blivit över direkt från caféer, restauranger och butiker. Maten säljs som take-away och då till rabatterat pris. Under de 6 månader som Karma funnits har redan över 40. 000 använder anslutit sig och över 200 olika restauranger.
Idag finns kända användare på apparna som Waynes Coffe, Green matmarknad och nyligen har också Scnadic Hotels anslutit sig för ett rikstäckande samarbete där de vill se till att minska matsvinnet i alla deras restauranger.

Vill du veta mer om hur dina restaurang kan ansluta sig till matsvinns-apparna gå in på Karma.life eller på Resq-club

 

Bildkälla: mohamed Hassan från Pixabay

 

Dela det här

Facebook
Twitter
LinkedIn

Table of Contents

Gå med i vårt nyhetsbrev

Andra läste även

Det perfekta julbordet

Driver du ett serveringsställe – se hit

Att redogöra pengarna för serveringstillstånd

Nya bestämmelser vid försäljning av e-cigaretter och e- vätskor med högre halter av nikotin

Krogarna.svg
  • Kundtjänst: 010-139 19 90

Kontakt

Ring oss på

010-139 19 90

Skicka mail

kundtjanst@krogarna.se

Vår adress

Strandvägen 7a 114 56 Stockholm Hoegstedt Consulting AB

Information

  • Kontakta oss
  • Företaget
  • FAQ
  • Blogg

Erbjudande

  • Utbildningar
  • Tjänster
  • Myndigheter
  • GDPR/cookies

Resurser

  • Referenser
  • Logga in
  • Varukorg

Copyright © 2023 – Alla rättigheter behållna -Krogarna.se

Facebook Linkedin Vimeo

För att dig bästa möjliga upplevelse av krogarna.se använder vi cookies.
Du kan läsa mer om vilka cookies det är eller stänga av dom i inställningar.

Krogarna
Översikt

Vi använder kakor (cookies) för att kunna erbjuda dig bästa möjliga användarupplevelse på krogarna.se. Kakorna lagras i din webbläsare och används för funktioner som att känna igen dig när då återvänder till siten samt hjälper vårt team förstå vilka funktioner och innehållstyper som är mest intressanta för dig och alla andra användare.

Nödvändiga kakor

Om du fortsätter surfa på krogarna.se så samtycker du till att nödvändiga kakor används. Nödvändiga kakor används för att:

  • Spara dina önskade inställningar för just kakor.
  • Känna av om du är inloggad eller inte
  • För att du ska kunna lägga saker i kundvagnen i vår shop.
  • För att dölja de dialogrutor som du väljer att trycka bort.

If you disable this cookie, we will not be able to save your preferences. This means that every time you visit this website you will need to enable or disable cookies again.

Tredjepartskakor

Den här sidan använder Google Analytics för att kunna samla in information som antalet besökare på sidan och vilka blogginlägg som är populärast.

Om du låter den här kakan vara påslagen hjälper du oss förbättra innehållet på krogarna.se.

Please enable Strictly Necessary Cookies first so that we can save your preferences!

Integritetspolicy

Du hittar mer information om vår integritetspolicy här.