Påsken står redan framför dörren och dem flesta är ju väl medvetna om hur ett påskbord i Sverige ser ut, men här vill vi presentera lite olika traditionella rätter från andra länder en Sverige! Kanske kan du hitta inspiration till att bjuda på något i påsk?

Memma eller Mämmi (Finland)

Det här är en finsk efterrätt som ofta serveras vid påsk. Den är väldigt söt i smaken och består bland annat utav mörk sirap, malt och pomeransskal. Till denna efterrätt har dem strösocker och ovispad eller vispad grädde!

Torrijas (Spanien)

Det här är Spaniens svar på French toast och väldigt enkla men samtidigt riktigt utsökta. Brödskivorna doppas i mjölk tills dom sväller upp och blir fluffiga, sen paneras brödet i ägg och steks i olja. Vid servering toppas dem med kanel och sirap eller socker. Dessa går att förbereda innan och är också perfekta att göra med torrt bröd som ändå inte kommer ätas på annat sätt.

Läfsor (Norge)

Det här är ett ojäst mjukt tunnbröd som äts i Norge vid påsk. Det är ett väldigt enkelt bröd som bara består av mjöl, potatis, smör, salt och tillagas i stekpannan. Dem går att äta både som sött eller salt. Med kanel och socker är vanligt men varför inte äta som en rulle tillsammans med ost och skinka?

Easter Ham (USA)

I USA är det tradition att man griljerar en skinka, precis liknande som vi gör mot julen. Ett tips är faktiskt att marinera skinkan i brunt socker, stark senap, 1 burk coca cola och äppelcidervinäger för att få den riktigt amerikaniserad!

Lamm (många länder!)

Något annat som är mycket vanligt och associeras med påsken är lamm, stora delar av världen äter lamm på påsken och det gäller även i Sverige och då gärna genom en lammstek. En riktig klassiker i Sverige är att servera lammsteken tillsammans med potatisgratäng och rödvinssås, ett säkert kort som går hem hos dem flesta.

 

 

 

Vill du läsa mer eller är du redo att påbörja din utbildning?

Se våra utbildningar Fler blogginlägg

Gå med i vårt nyhetsbrev & håll dig uppdaterad!

    Jag godkänner krogarnas allmänna villkor och cookie-policy