Ännu ett år lider mot sitt slut och sakta men säkert så börjar det närma sig för julbord. Till allas glädje så ser julen och årets julbord ut att vara i princip som vanligt igen efter förra årets restriktioner. Bufféborden kommer att vara uppdukade, julgranen kommer glittra och glöggen kommer vara perfekt värmd. Även om ni går i tankar på att boka ett arrangerat julbord eller dukar upp ett julbord hemma vill vi här på Krogarna.se komma med tips på hur ett julbord kan göras mer hållbart och grönt.

Minska mängden

Inte ovanligt på ett julbord är att det finns massor utav mat. Försök att minska mängderna så att maten tar slut och faktiskt går åt. Kanske behövs inte alla sillsorter utan välj ut två till tre favoriter. Tänk på vad som brukar vara över och gör just mindre utav det, på det här sättet kan julbordet bli både mer ekonomiskt och mer hållbart då mängden minskas. Om det blir mat över, försök att äta upp den dagen efter, kanske kan ni bjuda in grannarna på en lunch vid juldagen eller varför inte frysa in det som går att frysa in!

Öka dem vegetariska, närodlade och gröna rätterna

Till att börja med så kan man alltid försöka välja mer miljömärkt mat som till exempel EU-ekologiskt, KRAV eller MSC. Därefter för att göra julbordet mer hållbart är att leta fram spännande recept innehållande grönkål, brysselkål och rödkål och låta dessa ta plats på bordet, gröna rätter som annars lätt hamnar utanför vår traditionella mat.

Även att byta ut kötträtter är ett hett tips. Antingen att byta ut det till helt vegetariskt eller veganskt alternativ, annars att göra små förändringar, som att byta ut köttfärsen som har en stor negativ miljöpåverkan till viltfärs.

Potatis, kål, lök och rotfrukter är sådant som allting odlas i Sverige och i våra grannländer, använd därför gärna mycket utav dessa på julbordet. 

Hygien och säker servering

Något som vi ska fortsätta vara väldigt noggranna med är hygienen och att vi säkerställer en trygg servering för att fortsatt kunna hålla restriktioner borta. Vi har nog alla fått en lärdom i hur viktigt det är, speciellt i restaurangmiljöer och liknande.

Krogarna.se har kurser som passar för dessa tider och nu är dessutom det perfekta tillfället att utbilda er personal inom området. Vi har en kurs i livsmedelshygien här och en kurs för smittsäker servering här.

För att runda av detta så kommer här nedanför våra tips på ljuvliga julbord som arrangeras i år i Stockholm. Dessa är även specifikt valda av oss för deras hållbarhet och användning av svenska råvaror.

Stadshuskällaren Stadshuset, Kungsholmen

Deras julbord består av sillbord, kallskuret, ost och bröd och såklart varm rätter. Allt på julbordet är komponerat och tillagat i deras kök med hållbara och noggrant utvalda svenska råvaror. Som vanligt på Stadshuskällarens meny finns inslag av vilt, skog och mark. För att inte nämna ordnar dom även med specialkost och vegetariska alternativ vid förfrågan. Pris för julbord: från 595 kr 

Oaxen Slip – Djurgården 

Som förra året kommer dom i år med servera deras klassiska julmat direkt vid bordet. Dessutom använder dom sig av samma koncept som tidigare år ute på ön Oaxen med de bästa nordiska varorna från lokala producenter. Alla rätter serveras vid bordet med klassiska serveringar som sill & strömming, lax, kallskuret, desserter och kaffegodis så som traditionerna bjuder. Till detta finns såklart goda dryckesalternativ. Detta sker till priset av 799 kr.

Fler tips på hållbart, grönt och vegetariskt julbord?

https://www.mat.se/magazine/fem-tips-for-ett-gronare-julbord

https://www.mynewsdesk.com/se/mks/pressreleases/10-tips-foer-ett-haallbart-julbord-3053627

Bildkälla: https://bockholmen.com/bockholmens-julbord/?lang=sv

Vill du läsa mer eller är du redo att påbörja din utbildning?

Se våra utbildningar Fler blogginlägg

Gå med i vårt nyhetsbrev & håll dig uppdaterad!

    Jag godkänner krogarnas allmänna villkor och cookie-policy