Folkhälsomyndigheten och regeringen vill införa vaccinationsbevis. Beviset kommer att gälla för evenemang inomhus med fler än 100 deltagare. Om förslaget går igenom börjar detta gälla från och med 1 december. Beskedet om vaccinpass väcker mycket åsikter och kritik, men även frågor. Måste man ha intyg för att få besöka restauranger, badhus och krogar? Det tar vi på Krogarna reda på.

Under en pressträff under förra veckan meddelade socialminister att Folkhälsomyndigheten har begärt att krav på vaccinbevis ska införas i Sverige, samt att det ska börja gälla från och med 1 december.

– Smittspridningen ökar igen på många håll i Europa. I Sverige har vi ännu inte sett den ökningen, men vi behöver ha beredskap för det här också, säger socialministern.

Vaccinbevisen ska gälla allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med fler än 100 personer inomhus. Det handlar om exempelvis idrottsevenemang, teaterföreställningar, bio, konserter, tivolin, marknader och mässor. Även demonstrationer och religiösa möten. Kommer det fram till att vi når steg två

Att använda sig av vaccinationsbevis som arrangör är frivilligt, men om man väljer att inte göra det måste man följa andra restriktioner som Folkhälsomyndigheten nu arbetar med att ta fram. Det kan handla om maxantal personer per kvadratmeter eller krav på avstånd mellan sällskap. Folkhälsomyndigheten håller på att titta på olika förslag som ska skickas ut på remiss. Parallellt med att dessa föreskrifter, funderar man även på restriktioner för ett eventuellt steg två, ett förvärrat läge där smittspridningen ökar mycket snabbt. Här kan vaccinpass gälla också för krogen och restauranger. Då handlar det bland annat om att restauranggästerna måste sitta ner i lokalen och att det inte ska vara tillåtet att hänga i baren. Sådana restriktioner som vi hade ungefär ett år sedan.

Covidbevis

Alla som vill ha ett covidpass – eller ett vaccinationsbevis som det också heter – kan in på covidbevis.se och enkelt ladda hem det med hjälp av sin e-legitimation, till exempel ett bank-id. Man klickar på Hämta vaccinationsbevis, loggar in med sin e-legitimation och antingen sparar beviset i sin telefon eller skriver ut det.

För att kunna ladda ner dit Vaccinpass klicka här:

Källa: https://www.svd.se/uppgifter-fhm-vill-infora-vaccinbevis

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/vaccinpass-kan-kravas-pa-krogar-och-gym

Bildkälla: https://www.mobil.se/nyheter/uppgifter-fhm-vill-infora-covidpass-sa-ordnar-du-lattast-i-mobilen

 

Vill du läsa mer eller är du redo att påbörja din utbildning?

Se våra utbildningar Fler blogginlägg

Gå med i vårt nyhetsbrev & håll dig uppdaterad!

    Jag godkänner krogarnas allmänna villkor och cookie-policy