I helgen firas Veganpizzadagen, den 29e januari. För att du ska kunna vara förberedd om du är sugen på att äta en vegansk pizza så kommer vi här komma med lite tips på hur du gör den perfekta pizzan att fira med. Den veganska kosten, som dem flesta nog vet idag, avstår från alla typer av animaliska produkter.

Vi tycker det är väldigt trevligt att göra hela pizzan från grunden. Därför vill vi börja med med ett
recept på pizzadeg. Det här är en napolitansk pizzadeg, den ska gärna jäsa 4-5 timmar så det gäller att förbereda!

Recept för 4 portioner

4 g färsk jäst
700 g vetemjöl special
5 dl vatten
2 tsk salt
2 msk olivolja

Hur gör jag?

Smula jästen i en bunke eller köksmaskin med degkrok, tillsätt vatten och sen mjöl, lite i taget. Blanda på låg hastighet ca 5 minuter. Tillsätt salt och olivolja och blanda ytterligare 5 minuter på medelhastighet.

Lägg upp degen på bakbord. Dela degen i fyra bitar och rulla till jämna bollar.

Smörj degen med olivolja inför jäsning så den inte torkar. Låt jäsa 4–5 timmar i rumstemperatur.

Efter jäsning, sätt ugnen på 250 grader.

Kavla eller dra ut degen till runda pizzor och lägg på plåtar med bakplåtspapper. Toppa dem med valfri toppings (se nedan för våra veganska tips!) och grädda mitt i ugnen 8-10 minuter och tills pizzan får fin färg!

Tips på toppings

Här kommer två olika tips på vad din pizza kan toppas med. Tänk på att det finns oändliga med kombinationer som går att ha på pizzan, så det är bara fantasin som sätter stopp.

  1. Börja med en god tomatsås, en pesto utan parmesan, tillsammans med soltorkade tomater och vegansk mozzarella och lite pinjenötter, SUCCÉ!
  2. Växtbaserad creme fraiche som du blandar med pressad vitlök och lite salt, vegansk riven ost, färska champinjoner och toppa med basilika, för en extra touch ringla över lite balsamico. Voila!Tips om man söker mer smak är att marinera grönsaker för att sen lägga på pizzan!

Har ni några tips på kombinationer att toppa pizzan med?

Källa: Ica

 

Vill du läsa mer eller är du redo att påbörja din utbildning?

Se våra utbildningar Fler blogginlägg

Gå med i vårt nyhetsbrev & håll dig uppdaterad!

    Jag godkänner krogarnas allmänna villkor och cookie-policy