Detta är något många pratar om, men vad är exakt hållbarhet? Just hållbar utveckling handlar inte enbart om miljö. Det är också en fråga om den sociala och ekonomiska aspekten av hur vi får planeten att leva vidare på denna planet. Enligt FN:s definition är hållbar utveckling ”en utveckling som tillfredsställer dagens behov utan att äventyra kommande generationers möjligheter att tillfredsställa sina behov”.

Vad är hållbara restauranger?

Hållbara restauranger är ett samarbete som gjorts tillsammans med flera kända aktörer både inom- och utom branschen. Det är ett nätverk av restauranger som gemensamt vill jobba mot en mer hållbar verksamhet. Organisationen är ett växande nätverk, som idag omfattar ett fyrtiotal restauranger i Göteborg, Stockholm, Malmö och snart även i Umeå. Detta nätverk, som syftar till att skapa en mer hållbar restaurangnäring,  samarbetar med stöd av WWF, Visita, Göteborgs stad, Malmö stad, Saltå Kvarn, Löfbergs, Diskteknik och Mässrestauranger. Nätverket leds av konsultföretaget U&We.

Hållbara Restauranger är inte en specifik märkning eller en utmärkelse. Tanken med initiativet av detta nätverk är att få restaurangbranschen att sätta igång ett förbättringsarbete, som når hela vägen från de produkter restaurangen köper in, till gästerna som äter de färdiga rätterna.

I fokus ligger fem områden i nätverket: Mat, Miljö och klimat, Reko (d.v.s arbetsmiljö), Kommunikation och Ekonomi.

Restauranger som satsar på hållbarhet:

Om vi specifikt kikar på Stockholm har vi ett par olika restauranger som ger det lilla extra när det kommer till hållbarhet. Att restauranger satsar på hållbarhet blir ett allt viktigare krav bland stockholmare och även turister som ska bege sig ut och äta. Menyer som byggs på ekologiska och säsongsbetonade råvaror blir ett allt vanligare i restaurangers profilering. Är du själv på jakt efter en hållbar middagsupplevelse i Stockholm? Vi på Krogarna har samlat ett par restauranger som satsar på hållbarhet och klimatsmart mat.

Debaser Pontonen

Från maj till september håller den KRAV-märkta restaurangen Debaser Pontonen öppet på vattnet i Hornstull. Här arbetar man med 100 procent ekologiska mejeriprodukter och ägg, delvis ekologiska grönsaker och svenskt kött. Även bryggkaffet, husvinerna och ölen är helt ekologiskt. I menyn står det angivet vilken utsläppsvikt varje maträtt har, så att man som gäst kan göra ett informerat val.

Nalen

Till kulturhuset Nalens restaurang kommer du till för att äta svenska klassiker med en modern twist. Restaurangen erbjuder lunch och middag med ett  hållbarhetstänk. All mat lagas från grunden på säsongsanpassade råvaror, och Nalens fokus har gjort att de numera är både KRAV-certifierade och Svanenmärkta.

Calexico’s

På Calexico’s hittar du mexikanska klassiker i både kök och bar. All mat och dryck som serveras präglas av ett miljö- och hållbarhetstänk, då restaurangen är KRAV-certifierad och har gått in extra för att minska sitt klimatavtryck. Som gäst får du exempelvis reda på hur högt koldioxidutsläpp de olika maträtterna har.

Är det viktigt för dig att en restaurang du besöker har en hållbar verksamhet?

Källa: https://www.wwf.se/mat-och-jordbruk/projekt/hallbara-restauranger/

Nätverket Hållbara Restauranger

https://thatsup.se/stockholm/guide/restauranger-som-satsar-p%C3%A5-h%C3%A5llbarhet-i-stockholm/

Vill du läsa mer eller är du redo att påbörja din utbildning?

Se våra utbildningar Fler blogginlägg

Gå med i vårt nyhetsbrev & håll dig uppdaterad!

    Jag godkänner krogarnas allmänna villkor och cookie-policy