Kräftpremiär hör till historien

Kräftor har vi ätit i Sverige sedan sena medeltiden. Till en början var dock kräftorna huvudsakligen mat för överklassen och först under slutet av 1800-talet in på början av 1900-talet spred sig traditionen att äta kräftor bland medelklassen. Under 1900-talet hade ordet kräftskiva etablerat sig ordentligt. Det hör till historien att vi idag har ett datum vad gäller kräftpremiären som infaller den 7e augusti. Förr var det lagstiftat att man mellan datumen 1a november till 7e augusti inte fick fiska kräftor då kräftkonsumtionen var alldeles för hög. Idag äter vi dock kräftor under mitten på sommaren fram till tidig höst och firar med kräftskivor lite när som det passar.

En lyckad kräftskiva, gör egen lag

En kräftskiva är ju såklart ingenting utan just kräftor. Köper du frysta se då till att dem med fördel får tina i upp till 2 dygn i kylskåp, alternativt 12 timmar i rumstemperatur. När de har tinat så kan det vara en bra idé att sila bort och koka ny lag. Koka 2,5 l vatten, 1/2 dl salt, en flaska lättöl, två sockerbitar och en liter sammanpressade dillkronor. Detta ger en lag till 1 liter kräftor. Låt den koka i cirka 5 minuter och sen svalna innan du häller den nya lagen över kräftorna. Låt stå i minst 2 timmar innan servering.

Papperstallrikar och pappersduk

Ett tips för kräftskivan är att använda sig utav tillfällig dukning. Det blir så mycket spill och kladd, så enkelheten att bara kunna kasta allting i en påse sen är fördelaktigt. Dessutom att lägga undan finduken och ersätta med en pappersduk är också att rekommendera. För även om kräftor i sig är supergott, slipper vi gärna lukten efter. Att dessutom erbjuda dina gäster våtservetter mellan varven är mycket trevligt som värd/värdinna. Glas däremot tycker vi att du kan använda det du har, för att ändå spara lite på miljön och även pengar behövs inte pappersmuggar kan vi tycka.

Ät- och drickbara tillbehör

Att kräftor inte är särskilt mättande vet nog dem flesta. Därför är tillbehören minst lika viktiga. Att servera bröd, pajer och kanske olika ostar tycker vi är en perfekt kombo. Allting passar superbra till kräftor och det mättar även mer än kräftorna i sig.

Även dryck är en viktig del på en kräftskiva. Att ha något vin som passar, någon snaps och att även kunna erbjuda alkoholfria alternativ är viktigt.

Underhållning

Pricken över i:et för en lyckad kräftskiva är att erbjuda lite underhållning. Att ha lagt fram sånghäften till dukningen är ett säkert kort för att lätta på stämningen och få igång gästerna. Att sen under kvällen ha lite lekar och spel är alltid trevligt. Att spela kubb eller någon form av 5-kamp brukar alltid vara uppskattat, se bara till att alla kan vara med om dem vill.

Sist men absolut inte minst, ha på musik under hela kvällen, det finns en hel del färdiga listor för kräftskiva så det är inte svårare än att bara söka upp någon och trycka på play!

Vi önskar er en fortsatt trevlig sommar med minst en kräftskiva inplanerad!

 

 

Vill du läsa mer eller är du redo att påbörja din utbildning?

Se våra utbildningar Fler blogginlägg

Gå med i vårt nyhetsbrev & håll dig uppdaterad!

    Jag godkänner krogarnas allmänna villkor och cookie-policy