Matsvinn kan uppstå vid hantering av mat, från lagring till servering. Vi kan dela upp maten vi kastar i två delar. Dels det oundvikliga matavfallet där exempelvis skal, ben och kärnor ingår och det som går att undvika att slänga, vilket brukar just kallas för matsvinn. Vi på Krogarna har samlat lite tips för er krögare om hur man bäst undviker matsvinn.

1. Undersök vart matsvinnet kommer ifrån.

Du får koll på hur stort matsvinnet är och var i köket det slängs mest, på så vis blir det lättare att även spara pengar för din verksamhet. Personalen engageras också i detta och blir delaktig i arbetet med att minska matsvinnet. Genom att undersöka matsvinn visar du även din personal att du bryr dig om

2. Fryst mat

Det är alltid viktigt med färska råvaror på en restaurang men med fryst mat kan matsvinnet minska med ungefär 47 procent. Det beror mycket på att det går att använda råvaror som behövs för stunden och spara resterna i frysen. Mat som har förbereds och fryst innan behöver inte lika mycket till att tillagas och serveras.

3. Minska svinnet på buffén

Att ha med stora serveringsfat med mycket mat på kan se lockade ut för restaurangbesökare men de tär bevisat att mindre portioner och mindre framställd mat minskar på matsvinnet. Istället väljer man att byta ut maten oftare, då är det också mer fräschare. Passa på att även erbjuda mindre tallrikar till kunder så att de måste gå flera gånger ifall de vill ha mera.

4. Take Away eller doggy – bag

Allt fler ber om en doggy-bag – att ta med maten som man inte äter upp på restaurangen hem. Nästan som en take away fast du tar med dig dina rester. Sådant är ett bra alternativ att erbjuda till sina besökare och på detta sätt minska att slänga halva portioner som blir kvar. Känner man att detta inte passar bra in på restaurangen då får man välja att servera mindre portioner så att besökare äter upp all sin mat.

Brukar ni själva försöka äta upp allt ni blir serverade eller lämnar ni efter er mat under ett restaurangbesök?

Vill du veta mer? Klicka på länken här: https://www.findusfoodservices.se/inspiration/restaurang/matsvinn-restaurang

 

Vill du läsa mer eller är du redo att påbörja din utbildning?

Se våra utbildningar Fler blogginlägg

Gå med i vårt nyhetsbrev & håll dig uppdaterad!

    Jag godkänner krogarnas allmänna villkor och cookie-policy